Mutfağın Müdavimleri - Bıçak Çeşitleri

"Ben de yemek yapmaktan mutluluk duyanlardanım" dediğinizi duyar gibiyiz. İşte püf noktalarıyla yemek sanatımızı kolaylaştıran yardımcılarımız.

Hepimizin yolunun düştüğü yemek yapma macerasında bazılarımız bir yumurta kırmakta bile zorlanırken bazılarımızda bu işte ustalaşarak birbirinden güzel yemekler yapmaktadır. Yemek pişirmenin ön önemli kısımlarından biri de ön hazırlığıdır. Ön hazırlığımızı yaparken mutlaka bir şeyleri doğrayıp veya kesmemiz gerekmektedir. Doğrama işlemi, uygun bıçak kullanıldığında son derece keyifli ve insanı rahatlatan bir hal alır. Bıçak deyip geçmemek gerekir, bir anatomisi vardır. Kullanım alanı ve şekillerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır.

Bıçağın Anatomisi

Bir bıçakta baş, sap, perçin, bilezik, sırt, ağız ve uç kısımları bulunmaktadır. Bu kısımların özelliklerine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Bağlantı Şekli: Bazı bıçaklar başından sonuna kadar çelikten oluşmaktadır. Sap kısmı perçin vasıtası ile bıçak gövdesine sabitlenir. Bazı bıçaklarda ise bıçak ucu, sapın bir kısmı içine girecek kadar çelikten oluşur ve bıçak sapa bilezik yardımı ile sabitlenir.

Bıçak Çeşitleri

Detayına indikçe birçok çeşidi bulunsa da, temel olarak 5'e ayırabiliriz. Bunlar;

Et Bıçağı: Metal kısımları 20-40 cm uzunluğunda olan çok geniş olmayan son derece keskin bıçaklardır. Et, tavuk gibi ürünleri ince dilimlere ayırmak için idealdir. Uzun olması eti tek seferde kesebilmenizi, ince olması ise yapışma olanağını en azami orana indirmeyi sağlar. Bu sayede daha düz ve hızlı bir kesim yapabilirsiniz.

Sıyırma Bıçağı: Bu bıçaklar eti deriden ya da kemikten ayırmak için kullanılır.

Ekmek Bıçağı: Diğer bıçaklara göre daha geniş olan bu bıçağın en önemli kısmı testereye benzeyen tırtıklı ağız kısmıdır. Adı ekmek bıçağı olsa da sadece ekmek kesmek için değil, yumuşak ezilmeye müsait ürünleri ezmeden düzgün şekilde kesmenizi sağlar. Kek, pasta, kabuksuz domates vb. ürünlerin kesilmesi içinde uygundur.

Soyma Bıçağı: Diğer bıçaklara göre metal kısmı daha kısadır. Küçük boyutlu olması sayesinde bu bıçaklarla çok daha rahat hareket edebilirsiniz.

Satır: Daha çok profesyonel kullanım içindir. Eti kemiği ile birlikte kesmenizi sağlayan büyük geniş ağızlı bıçaklardır. Genel olarak kasaplar kullanır.

Şef Bıçağı: Adından da anlaşılacağı gibi şeflerin göz bebeği olan bıçaklardır. Şef bıçakları kullanıcıya göre farklı boyutlarda ağırlıklarda ve tiplerde bulunmaktadır. Kesme ve doğrama işlemleri için ideal bıçaklardır. Daha geniş orantılı bir yapıya sahip olan bu bıçak neredeyse bütün kestiğiniz malzemelerin %90’ını şef bıçağıyla kesip doğrayabiliyorsunuz.

Mutfakta Bulunması Gereken 3 Bıçak

Birçok bıçak çeşidi olduğundan bahsetmiştik, peki evimizde bulunması gereken bıçaklar nelerdir? Bu işi profesyonel olarak yapmıyorsanız eliniz altında şef bıçağı, ekmek bıçağı ve bir soyma bıçağı olması yeterlidir. Bu 3 bıçakla her türlü yemeği keyifle yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan bıçak çeşitleri için mutfak & şef bıçakları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bıçak Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Bıçak seçimi, kullan kişinin alışkanlığına göre değişiklik gösterebilir. Bıçağı tutma şekli, taşıyabildiği ağırlık seçimi etkileyen faktörlerdendir. Birine ağır gelen bir ürün başka biri için uygun olabilir. Ağız uzunluğu da benzer bir şekilde kişiye göre değişebilir.

Genelde hafif bıçak kullanımının daha rahat olduğu düşünülse de kesme işlemi için daha fazla kuvvet uygulandığından daha yorucu bir hale gelebiliyor. Bu sebeple kendi yapınıza uygun bıçak seçmeniz doğrama kesme işlemlerini daha keyifli hale getirecektir.

Bıçağı kalitesini belirleyen en önemli özellik kullanılan metalin özelliğidir. Metal ne kadar sert olursa ağzının körelmesi o kadar uzun sürecektir. Buda bıçağın ömrünü uzatacaktır. Kullanım yoğunluğuna göre çok esnek olmayan sert metalli bıçaklar tercih edilebilir.