Aynısefa Çiçeği Nasıl Yetiştirilir, Bakımı Nasıl Yapılır?

Aynısefa çiçeğinin latince ismi ‘Calendula Officinalis’tir. Tohum bağlayan çiçeklerin uygun şekilde koparılmasından sonra bitkinin yeniden çiçek vermesinden dolayı, bu bitkiye latince “ayın ilk günü” anlamına gelen Calendula ismi verilmiştir. Turuncu renkli çiçekleri sebebiyle Portakal Nergisi olarak da bilinir.

Aynısefa'nın çiçeğinin geçmişi 12. yüzyıla kadar dayanır. Bir de yağmur göstergesi olarak bilinir. Eğer sabahları saat 7'den sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürürse o gün yağmur yağacak demekmiş.

Toprak ve Saksı Seçimi

Papatyagiller familyasının çoğu üyesi gibi aynısefa çiçeği de organik madde bakımından zengin olan, iyi drene edilmiş bir toprağa ihtiyaç duyar. Yoğun ve ıslak topraklar köklerin çürümesine neden olabilir. Toprak pH’ı konusunda fazla seçici olmayan bu bitkiler kısmen asidik-nötr olan toprakları yeğlerler.

Aynısefa çiçeğinin fazla beslenmesi gerekmez. Verimli bahçe toprağına dikildiğinde ise hiç yemek istemez. Bitkinizi verimsiz bir toprağa dikmeniz durumunda onu dengeli ve suda çözünebilen bir gübreyle beslemeniz gerekir; ancak aşırı besleme bitkiyi sağlıksız, fazlasıyla uzun boylu hale getirebilir. Saksıdaki bitkilerin ise ayda bir kez seyreltik, dengeli gübreyle beslenmeleri gerekir. 

Sulama, Isı ve Sıcaklık

Bitkileriniz saksılarına iyice yerleşip gelişim gösterinceye kadar onları sık sık sulamalısınız. Olgun bitkiler yalnızca seyrek olarak sulandıklarında serpileceklerdir. Bu bitkileri fazla sulamaktan kesinlikle kaçınmalısınız.

Aynısefa çiçeği ılık yaz havalarını sever ve aşırı sıcak iklimlerde yazın sonuna doğru solabilir.

Konumlandırma

Aynısefa çiçeği genellikle tam gün güneş almayı tercih eder; fakat sıcak bölgelerde, bilhassa en sıcak aylarda öğleden sonra gölge bir yere alınana kadar boynunu büker.

Çoğaltma

Aynısefa çiçeği genellikle tohumdan yetiştirilerek çoğaltılan, kısa ömürlü, çok yıllık bir bitkidir. Tohumların çimlenip filizlenmesi kolaylıkla gerçekleşir. Çiçeklerden toplanan tohumlar muhafaza edilip toprağa ekilebilir. Bu bitkiler aynı zamanda bahçede kendileri de tohumlarını saçmaktadırlar.

Aynısefa çiçeğini tohumdan yetiştirmek veya saksısını değiştirerek büyütmek son derece kolaydır. Satın almış olduğunuz fideleri don tehlikesi geçtikten sonra dikebilirsiniz. İlkbaharda son don tarihinden hemen önce tohumları ekmeniz de mümkündür.